PARAPSİKOLOJİ

Cevap gönder


Bu soru spambotlar tarafından otomatik form gönderimlerini önlemek için sunulur.

BBCode KAPALI
İfadeler KAPALI

Başlık incelemesi
   

Geniş görünüm Başlık incelemesi: PARAPSİKOLOJİ

Re: PARAPSİKOLOJİ

gönderen Admin » 07 Eki, 01:12

Şimdi internetten baktım hala yayındaymış : ) Tabi eski sayılarını kastediyorum

Re: PARAPSİKOLOJİ

gönderen Admin » 07 Eki, 01:11

Teşekkürler sleons bilgilendirici bir yazı. "Sur" dergisini bilir misin?

Re: PARAPSİKOLOJİ

gönderen soprano » 05 Eki, 21:28

çok teşekkrüler.. vikipedi'de bile yok bunlar x)

Re: PARAPSİKOLOJİ

gönderen caryes » 05 Eki, 17:32

paylaşım için saol

PARAPSİKOLOJİ

gönderen sleons33 » 04 Eki, 19:49

Füruzan Hüsrev Tekin


Parapsikoloji, bilinç eşiğinin ötesindeki olayları incelemektedir. Çünkü bu olaylar, bilince ait değildir. Bilincin dışında cereyan etmektedirler. Bilincin dışında cereyan ettiği için de bunların yasalarını akıl yolu ile bilmeye ve idrak etmeye imkan bulunmamaktadır. Parapsikoloji bilgini Profesör Rhine'ın dediği gibi: “Hafızanın ve düşüncenin nasıl oluştuğunu açıklayamayan akıl, bilincin ötesindeki olayları nasıl açıklayabilir? Bilincin eşiği aşılınca, bilinmezler dünyasına girilmekte ve akıl perdelenmektedir.” Aslında akıl da gerçek hakkında çok eksik bilgiye sahiptir.
İnsan, evren gerçeğini bütünlüğüyle kavrayacak kudrette değildir. Bu böyle olunca, bilincin eşiğini atlamış kimselerin bize haber verdikleri alemlerin varlığını ya da bilincin eşiğinin ötesinde cereyan eden olayların gerçekliğini inkar etmek, büyük bir bilgi yanlışlığı olur. Parapsikoloji, resmi bilimin bu eşikten öteye adım atmak yolunda bir deneyidir. Bugüne kadar öteye sırtını dönmüş olan bilimsel düşünce, olayların baskısı altında parapsişik olayları da laboratuarına almak zorunda kalmıştır.



Parapsikolojinin konusu içine giren olaylar genel olarak dört gruba ayrılmaktadır:
1- Parapsişik olaylar. 2- Parafizyolojik olaylar. 3- Parafizik olaylar. 4- Spirit olaylar.

1- Parapsişik olaylar:
Bunlara yeni deyimle duyular dışı deney denilmektedir. Bu gruba şu olaylar girmektedir:
A) Telepati. B) Telestezi.
Telepati iki kısma bölünmektedir:
a) Saf telepati: Düşünce emisyonu yapmak ve zihindeki düşünceleri okumak olmak üzere ikiye ayrılır. Bir düşünceyi başkasına zihnen nakletmek, ya da başkasının aklından geçeni bilmek gibi.
b) Muhtelif telepati, eşya vasıtasıyla yapılan telepati deneyleridir.


Parapsişik olayların ikinci grubuna yani telesteziye gelince, buna klervoyans, iç duyu da denilmektedir. İslam da manevi bilgi, yani eski İslam okült bilimlerinde buna keşif denirdi. İslam dünyasında uzun yıllar metapsişik olaylar üzerinde çalışılmıştır. Doğu dünyasında sihir, büyü, ruh çağırma, telestezi, telepati gibi olaylar üzerinde derin bilgi ve ihtisası olan kimseler yetişmişti. Büyük mutasavvıf Molla Cami, paranormal olaylardan söz etmiştir.
Telestezi, şu kısımlara ayrılmaktadır:
a) Mekan içinde telestezi, keşif, başka bir yerde cereyan eden, ya da etmiş olan ya da edecek bir olayın görülmesi.
b) Psikometrik telestezi, süjenin eline verilen bir cisim vasıtasıyla bu cismin sahibinin nerede ve kim olduğunu bilmek deneyidir.
c) Zaman içinde telestezi, bu da ya geçmişte bir olayın olmuş olduğunu bilmek, ya da geleceğe ilişkin bir olayı önceden bilmektir.


2. Parafizyolojik olaylar:
Parapsikolojinin ikinci büyük grubunu oluşturan parafizyolojik olaylar vücuttan çıkan akımlardır. Bunlar iki kısma bölünür. Bir kısmı radyestezik olaylardır. İkinci kısmı, elden, parmakların ucundan manyetik akımların gelmesidir. Bu akımlar, sağlık vermede kullanılmaktadır. Parapsikoloji, bu gibi sağlık vermeleri telepatik telkinlere bağlamaktadır.


3. Parafizik olaylar:
Üçüncü büyük grup, kendi içinde ayrıca üç kısma ayrılmaktadır:
a) Telekinezi: Cisimleri el değdirmeden uzaktan hareket ettirmek deneyidir. Buna, psikokinezi de denilmektedir. ABD Duke Üniversitesi'nde Profesör Rhine’ın zarlar ile yaptığı deneyler, bu gibi olayların varlığını istatistik yöntemleriyle ispat etmiştir. Spirit masa deneylerinde masanın hareketi, ya da oda içinde cisimlerin yer değiştirmesi birer telekinezi olayıdır.
b) Teleplasti: Süjenin, ya da medyomun bedeninden ektoplazmik bir cismin çıkarak şekil alması olayıdır. Bir kısım araştırıcılar, ektoplazmanın şekil alışını, medyomun bilinçaltı düşüncesine bağlamaktadırlar. Bir kısmı da, ruhların materyalizasyonu sanmaktadırlar. Yani ruh, kendini medyomdan çıkan ektoplazma ile maddeleştirerek görünmektedir. Parapsikoloji, bugün birinci görüşe, yani medyomun bilinçaltı tasavvurunun ektoplazmaya şekil verdiği kanısına eğilimlidir. Fakat sorun henüz aydınlanmış değildir. Gerçekten medyomun bilmediği, tanımadığı ruhsal bir varlığın teleplastik bir şekilde materyalize olduğu da görülmektedir.
c) Fiziksel ihbarlar: Bir kimsenin ölümü anında saatin durması, ya da resmin duvardan düşmesi, bir bardağın kırılması gibi olaylardır.



4. Spirit olaylar:
Buraya kadar sıraladığımız olaylar, önemli bir kısmı bakımından bilimsel bir açıdan var olduğu anlaşılmakta ve tecrübe edilebilmektedir. Psikoloji, eski bilimsel geleneğin etkisi altında bedenden bağımsız ruhların varlığını henüz kabul edemiyor. Olayların çoğunu, telepatiye, telekineziye ve telesteziye bağlamaktadır.
Parapsikolojide bugün iki yöntem egemendir. Bunların biri nicelik, ötekisi nitelik yöntemidir. Nicelik yöntem, olayları istatistik rakamlarıyla kaydeder ve zapt eder. Bir olaya istatistik yoğunluğuna göre doğruluk değeri verir. Bugün parapsikolojinin daha çok bu yönde yürüdüğü görülmektedir. Nitelik yöntem, istatistik yolundan gitmeden olayları niteliklerine göre kayıt ve tespit etmekte, görüşler toplamakta, olayların doğruluğunu etraflıca araştırmaktadır. Her iki yöntem, bugün parapsikoloji alanındaki bilgimizi arttırmakta olması bakımından yararlıdır...

Başa dön