Kelebek Etkisi

Forum kuralları
* Açacağınız başlıkları konuya uygun olarak açınız, "Bakar mısınız", "Bir sorum olacaktı", "Biri baksın", "Yardım Edin" tarzı başlıklar açmayınız. Konuda bahsettiğiniz içeriğe uygun başlıklar açmanız soru veya sorununuzun kısa sürede cevap bulmasına yardımcı olacaktır. Gereksiz başlıklar herhangi bir uyarı verilmeden silinebilir.
* Forumlarda T.C. Yasalarına aykırı konu açmak ve konulara yazmaz,
* Genel ahlaka aykırı yazılar yazmak, resim-video ve çeşitli medyalar eklemek,
* Küfür ve aşağılama içeren yazılar yazmak,
* Dil, Din, Irk ve Mezhep ayrımı yapmak, kışkırtmak veya bunlara zemin oluşturmak,
* Ahlaki, Tarihi, Örfi ve Kültürel yapımıza aykırı konu başlatmak, konularda yazmak ve yayınlamak,
* Hangi nedenle olursa olsun Siyasi konularda başlık açmak, açılmışsa başlık altına yazmak; başka bir konu altında Siyasi konulara girmek, Siyasi tartışmalar başlatmak, başka konuları Siyasi tartışma malzemesi haline getirmek;
Forum ortamının sıhhati açısından Yasaktır. Bu kurallara uymayanlar hiçbir uyarı verilmeksizin Forumdan Uzaklaştırılacaklardır
Kullanıcı avatarı
Budray
Yaşadığınız İl: 34 İstanbul
Burcunuz: Aslan Burcu: 23 Temmuz-22 Ağustos
Cinsiyetiniz: Erkek

Kelebek Etkisi

Okunmamış mesaj gönderen Budray »

Resim
Kelebek Etkisi bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğura bilmesine verilen addır.
Kardan adam yaparken ilk küçük bir top yapıp yuvarlayarak büyültürüz. Peki bunda ne var? Süreklilik, Giderek Arttırma. Çalışmalarınızda da bunu kullanın ilk önce küçükten sonra yavaş yavaş ilerleterek sürekli bir biçimde devam edersek büyük sonuçlar elde ederiz. İlk 1 sonraki gün 2 ondan sonraki gün 3 ve 1 er er artırarak İngilizce kelime ezberlersek bir ayda toplam 465 kelime ezberlemiş oluruz. Henry Tandey İngiliz ordusunda bir askerdi. Yerde yaralı ve bitkin bir Alman askeriyle karşılaştı. Yaralı ve bitkin insanın öldürmeyi doğru bulmadı ve hayatını bağışladı. Ve o yaralı adam yıllar sonra Almanya'nın lideri oldu. Ve ikinci dünya savaşının başlamasının en büyük sebebi bu insan Yani Adolf Hitler oldu. Ve 80 milyon kişinin ölümüne sebep olan bu adam oldu.
Bir anda değil yavaş yavaş ilerleterek çalışın.

▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇ █

Kullanıcı avatarı
Budray

Re: Kelebek Etkisi

Ateş mesela küçükken gittikce yayılıyor ve koskaca orman yanıyor.
Uchiha Sasuke

Okunmamış mesaj gönderen Uchiha Sasuke »

Bence çok doğru bir şey değil. En azından her durum için geçerli olmaz. Mesela her gün 1 kelime ezberleyip 30. gün 30 kelime ezberleyebilir misin ? Ezberlersen ne kadar yararı olur ? Ne kadar kalıcı olur ?
Onun yerine her gün 1 kelime ezberle yılda 365 kelime eder. Kaç yaşındasın 17. 10 yaşında başlasaydın 2.555 kelime eder mis gibi. Şimdi bile başlasan bir kaç yıl sonra gerekli kelime haznen olur. O kadar her gün arttırarak gitmek gibi zorlamaya, kasmaya pek gerek yok. Hem artırılmıyor gibi gözükse de her gün 1 kelime ezberlemek toplamda arttığını gösterir. Bu da kelebek etkisidir. Bu kelebek etkisi ise o zaman seninkisi nedir ? :lol:

Ayrıca ingiliz askerin yaptığını kötü bir şey gibi göstermen hoş değil. Tamam o sadece bir örnek ama çok da gerekli değildi bence..

Bizimle deyılsın.. 8-)
Kullanıcı avatarı
Budray

Uchiha Sasuke yazdı: 30 Eyl, 22:38 Bence çok doğru bir şey değil. En azından her durum için geçerli olmaz. Mesela her gün 1 kelime ezberleyip 30. gün 30 kelime ezberleyebilir misin ? Ezberlersen ne kadar yararı olur ? Ne kadar kalıcı olur ?
Onun yerine her gün 1 kelime ezberle yılda 365 kelime eder. Kaç yaşındasın 17. 10 yaşında başlasaydın 2.555 kelime eder mis gibi. Şimdi bile başlasan bir kaç yıl sonra gerekli kelime haznen olur. O kadar her gün arttırarak gitmek gibi zorlamaya, kasmaya pek gerek yok. Hem artırılmıyor gibi gözükse de her gün 1 kelime ezberlemek toplamda arttığını gösterir. Bu da kelebek etkisidir. Bu kelebek etkisi ise o zaman seninkisi nedir ? :lol:

Ayrıca ingiliz askerin yaptığını kötü bir şey gibi göstermen hoş değil. Tamam o sadece bir örnek ama çok da gerekli değildi bence..

Bizimle deyılsın.. 8-)
Günde 30 kelime cok değil bana göre ama illa günde 1 kez artırmak zorunlu değil 15 e kadar gelip 15 de durulabilir. Veya 4-5 günde bir artırılır. Bu kisinin seviyesine göre olur. Oda bir örnekti ne kadar attığını gösterdiği için. Amozondaki kelebeğin kanat çırpması başka yerde kasırgaya sebep olur diyorlar tabi kanıtlamadığı için yazmadım. Buda bir örnek ama. :D
Kelebek etksisi küçük şeylerin sonunda büyük etki yapması demek yani seninkide benimki de kelebek etkisi farklı bir kavram aramaya gerek yok. :D
İngiliz askeri elbette bilemezdi. O bilgiyi videodan öğrendiğim ve bana öyle gösterildiği için yazdım.

Bu arada sizinle olmaya ihtiyacım yok kendımleyım 8-)
Uchiha Sasuke

Budray yazdı: 30 Eyl, 23:26
Günde 30 kelime cok değil bana göre ama illa günde 1 kez artırmak zorunlu değil 15 e kadar gelip 15 de durulabilir. Veya 4-5 günde bir artırılır. Bu kisinin seviyesine göre olur. Oda bir örnekti ne kadar attığını gösterdiği için. Amozondaki kelebeğin kanat çırpması başka yerde kasırgaya sebep olur diyorlar tabi kanıtlamadığı için yazmadım. Buda bir örnek ama. :D
Kelebek etksisi küçük şeylerin sonunda büyük etki yapması demek yani seninkide benimki de kelebek etkisi farklı bir kavram aramaya gerek yok. :D
İngiliz askeri elbette bilemezdi. O bilgiyi videodan öğrendiğim ve bana öyle gösterildiği için yazdım.

Şu an yıldızlararasını yeni bitirdim. Kafam biraz güzel filmden dolayı. Ona göre yazacağım yani.. :lol:

Şimdi küçük etkinin büyümesi(kelebek etkisi) sadece tahmin edilemeyen şeyler için mi kullanılıyor yoksa tahmin edilebilir şeyler de kelebek etkisi içine giriyor mu ? Bu ingilizcedeki, ikimizin söylemleri de tahmin edilebilir bir şey.
Ama kelebeğin kanat çırpmasının oluşturduğu etki tahmin edilemiyordu. Adını büyük ihtimal bu kelebekten aldı. Ama böyle şeyler bildiğim kadarıyla açıklanamayan şey için ifade edilir. Kelebeğin oluşturduğu etki tam olarak bilinmediği için buna kelebek etkisi demişler. Peki etkinin ne olduğu bilinseydi öyle derler miydi ? 8-)

Sonuç olarak bence sonu belli olan şeyler için kelebek etkisi kullanılmaz. O videoyu hazırlayanlar pek akıl yürütmemiş galiba. Ya da ben gerizekalıyım. Çünkü belli bir süre ve belli bir artırma eylemi için yeni bir etki, teori ortaya atmaya gerek yok. Böyle şeyler için matematikte zaten denklemler oluşturulmuştur. Havuz problemlerinde ki gibi düşün..
Bilmem yanlış mı düşünüyorum ama bence olay böyle. Yazdığım sitem dolu cümleleri :lol: üzerine alınma bunu sen bulmadın sonuçta :lol:

Kafam çalıştı ya benim, ilginç :lol:

Kullanıcı avatarı
Budray

Uchiha Sasuke yazdı: 01 Eki, 02:53
Budray yazdı: 30 Eyl, 23:26

Şu an yıldızlararasını yeni bitirdim. Kafam biraz güzel filmden dolayı. Ona göre yazacağım yani.. :lol:

Şimdi küçük etkinin büyümesi(kelebek etkisi) sadece tahmin edilemeyen şeyler için mi kullanılıyor yoksa tahmin edilebilir şeyler de kelebek etkisi içine giriyor mu ? Bu ingilizcedeki, ikimizin söylemleri de tahmin edilebilir bir şey.
Ama kelebeğin kanat çırpmasının oluşturduğu etki tahmin edilemiyordu. Adını büyük ihtimal bu kelebekten aldı. Ama böyle şeyler bildiğim kadarıyla açıklanamayan şey için ifade edilir. Kelebeğin oluşturduğu etki tam olarak bilinmediği için buna kelebek etkisi demişler. Peki etkinin ne olduğu bilinseydi öyle derler miydi ? 8-)

Sonuç olarak bence sonu belli olan şeyler için kelebek etkisi kullanılmaz. O videoyu hazırlayanlar pek akıl yürütmemiş galiba. Ya da ben gerizekalıyım. Çünkü belli bir süre ve belli bir artırma eylemi için yeni bir etki, teori ortaya atmaya gerek yok. Böyle şeyler için matematikte zaten denklemler oluşturulmuştur. Havuz problemlerinde ki gibi düşün..
Bilmem yanlış mı düşünüyorum ama bence olay böyle. Yazdığım sitem dolu cümleleri :lol: üzerine alınma bunu sen bulmadın sonuçta :lol:

Kafam çalıştı ya benim, ilginç :lol:
Adı ordan gelmiyor. Bir tane meterolog hava durumu için bı değer buluyor. Ve bu değer biraz düz olsun diye yuvarlıyor sayıyı. 1/1000 kadar değişim oluyor. Yani sayı için az bir durum değişiyor. Fakat alınan değerle normal değerin arasında (teknik kısmına tam girmiyorum okuyabilirsin ben mantığını öğrendim sadece) sonradan çok büyük bir fark olduğunu görüyorlar.
Elde edilen sonuçlara bakarak bunu kelebeğe benzetiyorlar ve kelebek etkisi diyorlar. Bu yüzden küçük şeylerin giderek büyük sonuçlar elde edilmesine kelebek etkisi diyorlar. (Yeterli olması için araştırman daha iyi olur.)
Resim
Uchiha Sasuke

Sonuçta tahmin edilemeyen şeyler için kullanılıyor.. ?
Kullanıcı avatarı
Budray

Uchiha Sasuke yazdı: 01 Eki, 16:03 Sonuçta tahmin edilemeyen şeyler için kullanılıyor.. ?
Hayır o kelebek olayı sadece bir örnek asıl mantığı küçük şeylerin düzenli ve artırarak çalıştırmakta. O kelebek ismi o kelebeğin başka yerde kasırga çıkarmasından adı konmadı. O sadece bir varsayım. Sayıları denediler sonra bu özelliği kelebeğin kanatlarına benzettiler kelebek etkisi teorsi oldu.
Uchiha Sasuke

Budray yazdı: 01 Eki, 17:32
Uchiha Sasuke yazdı: 01 Eki, 16:03 Sonuçta tahmin edilemeyen şeyler için kullanılıyor.. ?
Hayır o kelebek olayı sadece bir örnek asıl mantığı küçük şeylerin düzenli ve artırarak çalıştırmakta. O kelebek ismi o kelebeğin başka yerde kasırga çıkarmasından adı konmadı. O sadece bir varsayım. Sayıları denediler sonra bu özelliği kelebeğin kanatlarına benzettiler kelebek etkisi teorsi oldu.
Yav canım kardeşim ben kelebeğin oluşturduğu şeyden bahsetmiyorum ki. Bu etki genel olarak küçük bir şeyin oluşturabileceği öngörülemez büyük şeyler için kullanılıyor. Bu kelebek olur, at olur, kar topu olur fark etmez. Sonuç olarak başlangıç ve sonucun farklılığı dile getiriliyor ve başlagıcın oluşturduğu şeyin sonucu tahmin edilemiyor. Bu durum da belirli sayılarla başlangıcından sonuna kadar hesaplama kelebek etkisi değil türev ve integral ile hesaplanır. Senin olay belki kelebek etkisinin ucundan kıyısından geçer ama onu tam anlamıyla ifade edemez. Oku bunları;
http://www.bilim-teknoloji.com/kelebek-etkisi-nedir/
https://bilgiustam.com/kelebek-etkisi-nedir/
http://www.kuark.org/2014/11/kelebek-etkisi-nedir1/
Kullanıcı avatarı
Budray

Uchiha Sasuke yazdı: 01 Eki, 20:21
Budray yazdı: 01 Eki, 17:32
Yav canım kardeşim ben kelebeğin oluşturduğu şeyden bahsetmiyorum ki. Bu etki genel olarak küçük bir şeyin oluşturabileceği öngörülemez büyük şeyler için kullanılıyor. Bu kelebek olur, at olur, kar topu olur fark etmez. Sonuç olarak başlangıç ve sonucun farklılığı dile getiriliyor ve başlagıcın oluşturduğu şeyin sonucu tahmin edilemiyor. Bu durum da belirli sayılarla başlangıcından sonuna kadar hesaplama kelebek etkisi değil türev ve integral ile hesaplanır. Senin olay belki kelebek etkisinin ucundan kıyısından geçer ama onu tam anlamıyla ifade edemez. Oku bunları;
http://www.bilim-teknoloji.com/kelebek-etkisi-nedir/
https://bilgiustam.com/kelebek-etkisi-nedir/
http://www.kuark.org/2014/11/kelebek-etkisi-nedir1/
Sonuçta büyük şeyler oluyor değil mi?