“Cehennem halkının en fazla çığlıkları (güzel işlerini, tövbelerini) tehir etmekten / ertelemekten / yarıncılıktan kaynaklanır.” (Hafız Irakî, bu hadisin kaynağını bulamadığını söylemiştir. bk. Tahricu ahadisi’l-İhya-ihya ile birlikte- 3/117).
“Böbürlenip kibirlenen, fitnecilik yapan kimse olmayın; iyi, güzel şeylerin ticareti dışında ticaret eden de olmayın. Muhakkak ki, onlar amellerini geriye erteleyen / yarıncı kimselerdir.” (Müsned, 1/129; Bu hadis sahihtir. bk. Mecmau’z-Zevaid, 5/172).
Ertelediğimiz işi yapmaya çoğu zaman motivasyonumuz, halimiz, gözümüz almaz. Ertelemekten kurtulamıyoruz özellikle akıllı telefonlar gelince artık modern çağın en yaygın sorunu oldu. Dünden önce telefonumu bıraktım ve kendimi özgür hissettim. Saatlerce doğru düzgün bir şey yapmadan, aslında çok da zevk almadan koca günümüz geçiyor. Telefonu bırakınca yaptığım işe daha çok odaklandığımı fark ettim. Tv izlerken mesela elimde telefon olacaktı illa. Artık uzvumuz haline geldi. Ve bu baya insanı içten kemiren bir şey. Ertelemek boş vermek o kadar kolay ki bu sorunumuzu da erteleyerek çözeceğiz.

“Ey nefsim! Şeytanın seni yolundan alıkoymak için telkin ettiği her ne varsa ertele! Ama hayrı, güzelliği, Resul (asm)'ın ahlakı ile ahlaklanmayı, Rahman’a tabi olana tabi olmayı ve ille de kök salmış günahlarına tövbe etmeyi, sakın erteleyeyim deme!..”
Bizi oyalayan, kötü bir duruma sokacak şeyleri ertlemeliyiz. Dün biraz öfke patlaması yaşadım fakat o an iyice düşündüm aslında saçma büyültülmeyecek bir şeydi. Pek bilinçli olmaz insan o ara ve haklı olduğunu düşünür. Ne demişler: “mutluyken söz kızgınken cevap üzgünken karar verme.”
Odaklanırken sorun yaşıyorsanız aklınızda düşünceler gelir. Bu site de denir ya hiç bir şey düşünmeyin diye. Yanlış ifade edildiğini düşünürüm. O an gelen bütün düşüncelerinizi boş verin. O ana dikkatinizi verin. İşin asıl özü budur. Alıntı yaptığım şeyler anlatıyor herşeyi aklımızda daha iyi oturması için örnekler verdim.
Bu ara sizi oyalayan dış etkenlerde olabilir mesela benim kedim gibi

Alıntılar: https://sorularlaislamiyet.com/yarincil ... e-demektir bu siteden yapılmıştır.
Not Bugün site bakımdaydı hemen yazma şansım olmadı. Fakat word belgesine yazdım ve şimdi hemen kopyala yapıştır yaptım. O kadar rahatladım ki eğer yazmasaydım gün boyu aklımda burada olacak hep başka konularla bağdaştıracaktım, arkadan hep enerjimi emcekti. Ve konu asıl sebebinden uzaklaşabilirdi. Veya yazarken ne yazacağımı bilemeyebilirdim. | ||