EMPATİ

Telekinezi ve parapsikoloji alanında derlenmiş, yazılmış makaleler.
Forum kuralları
Kaynak belirtilmeden eklenen tüm yazılardan ekleyen sorumludur.
Alıntı Yapılmadan Eklenen Tüm Yazılar Silinecektir.
Cevapla
optimist_21

EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen optimist_21 »

Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Basit gibi gözüken bu tanımın gerisinde pek çok kuramsal öğe bulunmaktadır ve belki de bu yüzden söz konusu tanıma ulaşılması oldukça zaman almıştır. Günümüzde "empati" denildiğinde akla Carl Rogers ve onun konuya ilişkin çalışmaları gelir. Psikoterapi alanında empatik iletişim kurma becerisiyle ünlenmiş Rogers' ın adı ile empati kavramı adeta özdeş hale gelmiştir. Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine "empati" adı verilir.

Yukarıdaki empati tanımı üç temel öğeden oluşmaktadır. Bir insanın karşısındaki bir kişi ile empati kurabilmesi için gerekli olan bu öğeleri şöyle sıralayabiliriz:

1) Empati kuracak kişi kendisini karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır. Başka bir söyleyişle, empati kurmak isteyen kişinin karşısındaki kişinin fenomenolojik alanına girmesi gereklidir. Fenomenolojik alan nedir? Psikolojideki fenomenolojik yaklaşıma göre her insanın bir fenomenolojik alanı vardır. Her insan gerek kendisini gerek çevresini, kendisine özgü bir biçimde algılar; bu algısal yaşantı özneldir (subjektiftir); kişiye özgüdür. Yani her insan dünyaya, kendine özgü bir bakış tarzıyla bakar. Eğer bir insanı anlamak istiyorsak, dünyaya onun bakış tarzıyla bakmalı, gerçekleştirmek için de empati kurmak istediğimiz kişinin rolüne girmeli, onun yerine geçerek adeta olaylara onun gözlüklerinin gerisinden bakmalıyız. Karşımızdaki kişinin rolüne girerek empati kurduğumuzda, o kişinin rolünde kısa bir süre kalmalı, daha sonra da bu rolden çıkarak kendi rolümüze geçebilmeliyiz. Aksi halde empati kurmuş sayılmayız. Karşımızdaki ile özdeşim kurmak (ona benzemek) veya ona sempati duymak, empatiden farklı şeylerdir.

2) Empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamamız gereklidir. Karşımızdakinin yalnızca duygularını veya yalnızca düşüncelerini anlamış olmak yeterli değildir. Empatiyi tanımlarken bu noktayı vurguladığımızda, empatinin iki temel bileşeninden söz etmiş oluyoruz. Bunlar empatinin bilişsel ve duygusal bileşenleridir. Karşımızdakinin rolüne girerek onun ne düşündüğünü anlamamız, bilişsel nitelikli bir etkinlik (bilişsel rol alma/bilişsel perspektif alma), karşımızdakinin hissettiklerinin aynısını hissetmemiz ise duygusal nitelikli bir etkinliktir (duygusal rol alma/duygusal perspektif alma.) Bilişsel rol alma duygusal rol almanın ön şartı sayılabilir. Empatinin bileşenlerinin ne olduğu konusunda araştırmacılar arasında, bazı görüş farklılıkları vardır. Örneğin Hoffman' a (1978) göre empatinin, bilişsel, duygusal ve güdüsel (motivasyonel) olmak üzere üç bileşeni vardır.
Bazı araştırmacılar empatinin bilişsel yönünü, bazıları ise duygusal yönünü vurgulamaktadır. Fakat çoğunluğun üzerinde uzlaştığı görüş, empatinin bilişsel ve duygusal bileşenlerden oluştuğu yolundadır.

3) Empati tanımındaki son öğe ise, empati kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın, karşıdaki kişiye iletilmesi davranışıdır. Karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini tam olarak anlasak bile eğer anladığımızı ifade etmezsek empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız. Araştırmacılar,insanların zihinlerinde kurdukları empatiyle, karşılarındaki kişiye ilettikleri empati arasında farklılık olduğunu belirtmektedirler. Karşımızdaki insanlara empatik tepki vermenin iki yolu vardır: Yüzümüzü/bedenimizi kullanarak onu anladığımızı ifade etmek. Empatik tepki vermenin en etkili yolu herhalde bu ikisini birlikte kullanmaktır. Bir sıkıntımız olduğunda, bizimle konuşan kişi, dostça bir gülümsemeyle kolumuza dokunup sıkıntımızı sözelleştirirse, örneğin "son günlerde çok bunalmışsın" derse, rahatladığımızı hissedebiliriz.

EMPATİ KURMAYI BAŞARABİLİRSEK,EMPATIMIZ NE DÜŞÜNÜRSE,NE GÖRÜRSE,NE İŞİTİRSE,KISACA NE HİSSEDERSE BİZ DE ONUN HİSSETTİKLERİNİ HİSSEDERİZ...

alıntıdır...

Kullanıcı avatarı
caryes
Yönetici
Yönetici
Mesajlar: 820
Kayıt: 25 Ağu, 14:16
Yaşadığınız İl: 34 İstanbul
Burcunuz: Kova Burcu: 22 Ocak-19 Şubat
Cinsiyetiniz: Kadın
Konum: yönetici

Re: EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen caryes »

teşekkürler =)
optimist_21

Re: EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen optimist_21 »

ricalar=)
criminal_1994
Mesajlar: 974
Kayıt: 22 May, 23:33
Konum: Eskişehir

Re: EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen criminal_1994 »

Kanka Eyv. da msn acmıon hic :D
"Cennette yaşamak üzere yaratılmıştık ve cennet bize hizmet etmek için düzenlenmişti. Sonra bir şeyler oldu ve yazgımız değiştirildi; cennetin yazgısında da bir değişiklik oldu mu, bu hiçbir yerde belirtilmiyor.." Franz Kafka
optimist_21

Re: EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen optimist_21 »

msn hayatımı rölanti devirde çalıştırıyorum ara sıra yani:D:D

Kullanıcı avatarı
byfreestylerap
Mesajlar: 594
Kayıt: 11 Kas, 22:30
Konum: C:\WINDOWS\system32
İletişim:

Re: EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen byfreestylerap »

hayatımızın birçok kısmında biz bunu bilmedende empati kuruyoruz ama kontrol etmeyi öğrenirsek birçok sorunu rahatlıkla çözebiliriz
paylaşım için teşekkürler
Kullanıcı avatarı
-JeLLyBoon'-
Mesajlar: 282
Kayıt: 15 May, 17:47
Konum: нєяşєуιη αу∂ıηℓαηмαѕıуℓα вιяℓιктє кαяαя∂ı ∂üηуαм ..

Re: EMPATİ

Okunmamış mesaj gönderen -JeLLyBoon'- »

Empati, ilgi alanımdan biri olur teşekkürler :)
---
- gσтнι¢ -

Simdi bana soruyorlar ne bu kin ne bu öfke ?
Hayat beni bu kadar çabuk büyütmeseydi keşke ..
Ölümümü beklicem yavaşca ..
Çektiğim acılarımda saklı , şeytanlaşmalarım kanadıkça ..

Kısa sürede aranıza dönücem


-MetaL MusiC-

Cevapla
  • Benzer Konular
    Cevaplar
    Görüntüleme
    Son mesaj

“Genel Derleme Yazılar ve Makaleler” sayfasına dön